Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

konkurs tradycji

Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2022

Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego ogłasza pierwszą edycję konkursu pn. „Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” 2022.

Główne cele konkursu to:

  • popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz regionalnej kuchni opartej na lokalnych, tradycyjnych i regionalnych produktach żywnościowych;
  • Prezentacja dorobku i tradycji kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich;
  • Aktywizacja środowisk wiejskich w oparciu o lokalne zwyczaje i umiejętności;
  • Promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności;
  • Identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu;
  • Poszukiwanie produktów/potraw, które mogłyby zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do konkursu może stanąć:

  • Koła Gospodyń Wiejskich, posiadające wpis do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich i Koła utworzone na podstawie przepisów ustawy z dnia 9 listopada 2018 roku o kołach gospodyń wiejskich;
  • Koła Gospodyń Wiejskich, które działają w oparciu o ustawę z dnia 8 października 1982 roku o społeczno-zawodowych organizacjach rolników;
  • Stowarzyszenia zarejestrowane na terenie Pomorza Zachodniego;
  • Zorganizowana grupa sołecka złożona z osób pochodzących z terenu tego samego sołectwa;

Konkurs odbywać się będzie w dwóch kategoriach:

  1. Kategoria I: do wyboru zupa i przystawka lub danie główne;
  2. Kategoria II: deser lub wypiek.

Wysokość nagród i wyróżnień dla ekip w 2022 roku:

Kategoria I: do wyboru zupa i przystawka lub danie główne:

  • I miejsce – 3 000,00 zł,
  • II miejsce – 2 000,00 zł,
  • III miejsce – 1 000,00 zł,
  • miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł.

Kategoria II: deser lub wypiek.

  • I miejsce – 3 000,00 zł,
  • II miejsce – 2 000,00 zł,
  • III miejsce – 1 000,00 zł,
  • miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł.

Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie pocztą tradycyjną, poczta email albo złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie, prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia wraz z załącznikami, na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
ul. Korsarzy 34
70-540 Szczecin
z dopiskiem:
Wydział Rolnictwa i Rybactwa
Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2022

Termin przesyłania zgłoszeń upływa 2 maja 2022 roku (Uwaga! Decyduj data wpływu do Urzędu).
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UMWZ pod nr tel. 91 44-10-215, 91 44-10-233 , e-mail: ajaszczuk@wzp.plpmakatun@wzp.pl.

image_pdfPobierz stronę do PDF